Ranskan Rivieran asuntomarkkinat vuoden 2016 alussa

Vuosi 2015 oli Ranskan Rivieran asuntomarkkinoilla tervehtymisen aikaa. Asuntojen hinnat ovat korjaantuneet ja markkinat ovat vilkastuneet selvästi. Hintojen lasku on pysähtynyt ja asuntokauppojen määrä on kasvanut. Asiantuntijoiden mukaan nyt on edelleen ideaali aika ostaa asunto. Vuosi 2016 on alkanut positiivisissa merkeissä ja toiveikkuus jatkuu. Ranskan kiinteistöliiton (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) Alpes-Maritimesin johtaja, Frédéric Pelou, ei ole huolissaan maailmantalouden tilasta, Ranskan tulevista presidentinvaaleista eikä terrorismista. Vuoden 2016 odotetaan olevan kopio vuodesta 2015.

Myyjät, joiden hintaodotukset ovat olleet epärealistiset viimeisen 2-3 vuoden ajan, ovat vihdoin suostuneet taipumaan hinnanlaskupaineiden alla. Korot ovat vieläkin ennätyksellisen alhaisia ja ensiasunnonostajia tukevat kannustinjärjestelmät ovat purreet. Kuluttajien luottamus on palautunut ja sekä kotimaiset että ulkomaiset investoinnit kiinteistöihin ovat lisääntyneet. Uudiskohteiden kauppa on kasvanut huomattavasti vuotta aiemmasta. Myös luksuskohteet käyvät taas kaupaksi ja niiden hinnat tuntuvat houkuttelevilta ollen peräti 20-25 % edullisempia kuin vuonna 2011.

Alpes-Maritimesin departementin FNAIMin julkaiseman statistiikan mukaan:

 • Asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat muuttuneet vuodesta 2014 vuoteen 2015 verrattuna:
  • Nizza -0,8 %
  • Cannes +0,4 %
  • Antibes -2,7 %
  • Menton -3,6 %
 • Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet vuodesta 2014 vuoteen 2015 verrattuna:
  • Nizza +37 päivää (116 päivää vuonna 2015)
  • Cannes +24 päivää (162 päivää)
  • Antibes +32 päivää (111 päivää)
  • Menton +33 päivää (152 päivää)
 • Asuntojen hintojen neuvottelumarginaali – eli ero pyyntihinnan ja toteutuneen hinnan välillä – on kasvanut vuodesta 2014 vuoteen 2015 verrattuna:
  • Nizza 4,23 % -> 4,47 %
  • Cannes 5,08 % -> 6,52 %
  • Antibes 5,75 % -> 5,91 %
  • Menton 4,72 % -> 5,00 %

Asunnon ostajille on tulossa pieni helpotus kaupantekokuluihin. Toukokuusta 2016 lähtien asuntokaupan kuluihin sisältyvä notaarille maksettava palkkio pienenee hiukan. Notaarin palkkio on kuitenkin pieni verrattuna valtiolle ja kunnalle maksettaviin veroihin, joten käytännössä alennus on muutamasta kympistä muutamaan sataseen asunnon hinnasta riippuen.

Ranskan Rivieran asuntomarkkinat ovat poikkeukselliset, sillä alueella on asuntoja monenlaiseen tarpeeseen: paikallisille asukkaille, ulkomaalaisille työntekijöille, lomalaisille, eläkeläisille, investoijille ja etätyöntekijöille. Tämä tekee Rivieran asuntomarkkinoista vähemmän riskialttiit heilahteluille. Asuntojen laatutaso ja hinnat vaihtelevat myös suuresti tavallisesta asunnosta hulppeisiin luksuskiinteistöihin. Tämän vuoksi erityisesti asuntojen neliöhintojen yleistys ei anna tarkkaa kuvaa siitä todellisuudesta, johon suomalainen laatutietoinen ja vaativa asiakas törmää itselleen asuntoa etsiessään.

Lähteet:
Nice Matin analyysi netissä
– Nice Matin 29.2.2016
– Nice Matin 7.3.2016
– Nice Matin 8.3.2016

Huomautus: Habisol Oy pyrkii aina antamaan oikeaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi, mutta ei voi vastata antamansa tiedon oikeellisuudesta eikä voi ottaa vastuuta antamansa tiedon perusteella tehtyjen päätösten seuraamuksista.

Compare listings

Compare