Ranskan Rivieran asuntomarkkinat vuoden 2022 keväällä

Tänä vuonna kesti toukokuulle ennen kuin notaarit julkaisivat statistiikat vuoden 2021 toteutuneista asuntokaupoista. Koronakriisistä huolimatta Ranskan asuntomarkkinoiden vuosi 2021 päihitti kaikki aiemmat ennätykset. Vuotta 2021 ei voi suoraan verrata vuoteen 2020, jolloin maalis-toukokuussa koko Ranska oli 8 viikkoa suljettuna koronarajoitusten vuoksi ja loppuvuonna välitystoimistot pitivät ovensa vielä 4 viikkoa kiinni. Vuosi 2019 oli asuntomarkkinoilla historiallisen vilkas, jolloin koko Ranskassa myytiin asuntoja yli miljoona kappaletta. Vuonna 2021 myytyjen asuntojen lukumäärä nousi n. 1,2 miljoonaan kappaleeseen, joista osa selittyy edellisvuoden sulkutilan aiheuttaman patouman purkuna. 

Koronan vaikutus markkinoilla näkyi selvästi. Pienet ja keskisuuret kaupungit pärjäsivät paremmin kuin kalliit suurkaupungit, kun erityisesti etätyön vuoksi ydinkeskustoissa asuvat hakeutuivat väljemmille alueille, joissa budjetti riitti suurempaan asuntoon pihoineen tai parvekkeineen. Etenkin omalla pihalla varustetuista kohtuuhintaisista taloista on ollut huutava pula, mikä on nostanut niiden hintoja selvästi. Epävarmoissa olosuhteissa kiinteistöön sijoittaminen on yleisesti koettu turvallisena toimena.

Ranskan Rivieralla eli Côte d’Azurilla vuosi 2021 oli myös erittäin dynaaminen. Asuntokauppoja tehtiin lukumääräisesti 29 298 kpl vs. 25 365 kpl vuonna 2020, ja n. 11 000 kpl enemmän kuin 7 vuotta aiemmin. Ulkomaalaisia oli koronan vuoksi vähän liikkeellä, mutta paikalliset vaihtoivat asuntoja aktiivisesti etenkin suurempiin ja sellaisiin, jossa on ulkotilaa, ja muualla asuvat ranskalaiset sijoittivat kertyneitä säästöjään kakkoskotiin Rivieralla.

Asuntojen hinnat nousivat selvästi vuonna 2021 vuoteen 2020 verrattuna koko Alpes-Maritimesin departementissa, mutta tilanne on vielä hallinnassa, toisin kuin joissain muissa Ranskan kaupungeissa, joissa hinnat ovat ampaisseet kovaan nousuun.  

Nizza

 • Jälleenmyytävät kerrostaloasunnot +6%
 • Jälleenmyytävät talot +5%
 • Uudiskohteet +6%

Cannes

 • Jälleenmyytävät kerrostaloasunnot +7%
 • Jälleenmyytävät talot +18%
 • Uudiskohteet -6%

Antibes

 • Jälleenmyytävät kerrostaloasunnot +6%
 • Jälleenmyytävät talot +17%
 • Uudiskohteet +11%

Menton

 • Jälleenmyytävät kerrostaloasunnot +4%
 • Jälleenmyytävät talot +9%
 • Uudiskohteet -5%

Vuoden 2022 alussa kysyntä oli edelleen kovaa, vaikka ulkomaalaiset ostajat eivät olleet vielä suurissa määrin palanneet. Kevään mittaan Ukrainan sodan sytyttyä markkina vilkastui entisestään, kun moni halusi sijoittaa varansa kiinteään. Jälleenmyytävät asunnot menevät hyvin nopeasti kaupaksi ja tarjontaa on selvästi vähän. Uudiskohteet kärsivät edelleen pandemian aiheuttamasta rakennuslupakäsittelyn hidastumisesta sekä materiaalipulasta, minkä seurauksena uudisasuntoja on nyt poikkeuksellisen vähän myynnissä. Ukrainan sota on nostanut rakennusmateriaalien hintoja ja hidastanut toimituksia. Asuntolainojen korot ovat nousussa, mutta edelleen hyvin matalat.

Tulevaisuudessa on paljon epävarmuustekijöitä, joista merkittävin on sota. Etätyön suosio näyttää säilyvän, jolloin muutto pois kaupunkien keskustoista jatkunee. Inflaation ja lainojen korkojen kehitystä on seurattava ja pankkien kiristyneet lainaehdot jarruttavat joidenkin suunnitelmia. Asuntojen uudet energiatehokkuusmääräykset, joiden mukaan energiasyöpöt asunnot vaativat parannustöitä soveltuakseen vuokrattavaksi, aiheuttavat päänvaivaa vuokranantajille ja saattavat vähentää vuokra-asuntotarjontaa. Yleisesti Ranskan taloudellisesti vahva tilanne verrattuna moneen kilpailevaan maahan kannustaa sijoittamaan sen asuntomarkkinoille. Erityisesti Ranskan Riviera on todistanut olevansa kriisiaikojen turvasatama, jossa vuonna 2021 myytiin 1-4 miljoonan euron asuntoja selvästi aiempaa enemmän, ja sen vaikutuspiiriin kuuluvassa naapurivaltio Monacossa tehtiin hyperluksusasuntojen (hinta yli 15 M€) myynnin ennätys. Venäläisten oligarkkien Rivieran luksuskiinteistöjä on jäädytetty, mutta näkyvämpi ongelma voi olla venäläisten vaikeudet hoitaa Rivieralla sijaitsevien asuntojensa vastikemaksuja taloyhtiöille maksuliikennepakotteiden vuoksi.

Lähteet:

 • Figaro Immobilier 3.1.2022
 • Groupe Century 21 11.1.2022
 • France Insider 24.1.2022
 • Nice Matin 1.2.2022
 • Nice Matin 3.2.2022
 • Figaro Immobilier 11.5.2022
 • Nice Matin 11.5.2022

Huomautus: Habisol Oy pyrkii antamaan oikeaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi, mutta ei voi vastata antamansa tiedon oikeellisuudesta eikä ottaa vastuuta antamansa tiedon perusteella tehtyjen päätösten seuraamuksista.

Compare listings

Compare