Ranskan Rivieran asuntomarkkinat vuoden 2021 alussa

Ranskan Rivieran asuntomarkkinat osoittivat taas kestävyytensä kriiseissä. Koronavuonna 2020 asuntokauppojen lukumäärä oli Alpes-Maritimesin departementissa vain hieman alhaisempi kuin huippuvuonna 2019. Säikähdyksestä huolimatta asuntojen hinnat pysyivät melko ennallaan. Pula uudiskohdeasunnoista uhkaa johtaa hintojen nousuun.

Covid-19 myllersi myös Rivieran asuntomarkkinat ja toiminta jäätyi kahdeksi kuukaudeksi kevään lockdownin aikana. Kotiarestista vapauduttuaan, paikalliset ryntäsivät ostamaan tilavampia asuntoja. Erityisesti asunnot, joissa on parveke, terassi tai piha, olivat kovan kiinnostuksen kohteena. Omakotitaloja tai erillistaloja etsittiin keskusta-asuntoja enemmän. Moni suomalaisen omistama, hyväkuntoinen ja aurinkoisella terassilla varustettu asunto suositulla sijainnilla löysi nopeasti ostajan.

Rivieran asuntomarkkina on historiallisesti hyvin vakaa maailmanlaajuisista heilahteluista huolimatta. Vuonna 2020 asuntokauppoja solmittiin Alpes-Maritimes-departementissa vain 7 % vähemmän kuin vuonna 2019, joka olikin ennätyksellisen vilkas. Syynä kestävyyteen on analysoitu olevan viriili paikallinen kysyntä, ulkomaalaisten ja ulkopaikkakuntalaisten laaja kiinnostus, sijainti päivän ajomatkan päässä monesta Euroopan suurkaupungista, kattava terveydenhuolto EU-kansalaisille ja alhaisina pysytelleet asuntolainojen korot.

Vuonna 2020 Alpes-Maritimesin asuntojen ostajista normaalia suurempi osa oli ranskalaisia eikä matkustusrajoitusten vuoksi ulkomaalaisia ollut paljoa liikkeellä. Myydyistä asunnoista valtaosa päätyi paikallisten ykkösasunnoksi ja kohtuuhintaisten omakotitalojen kysyntä ylitti tarjonnan. Muualta Ranskasta saapuneet hamusivat kakkosasuntoja sijoituskohteeksi tai omaan käyttöönsä, sillä kiinteistön nähdään olevan turvallinen sijoitus pitkällä tähtäimellä. Lyhytaikainen vuokraustoiminta hiipui merkittävästi turistien puuttuessa, joten pitkäaikaisia vuokra-asuntoja tuli saataville tavallista enemmän.

Jälleenmyytävien asuntojen hinnat pysyivät Rivieran suurimmissa kaupungeissa vuonna 2020 lähes ennallaan tai nousivat hieman verrattuna vuoteen 2019:

  • Nizza +1%
  • Antibes +2%
  • Cannes +4%
  • Menton -1%

Italian rajakaupunki Mentonissa pieni lasku selittyy italialaisten omistajien kiireenä myydä asuntonsa kriisitilanteessa nopeasti.

Uudiskohdeasuntojen osalta vuosi 2020 oli huono ja kauppojen lukumäärä laski, sillä koronarajoitukset aiheuttivat merkittävää viivästystä rakennuslupien käsittelyssä eivätkä rakennuttajat saaneet tarjolle kysyntää vastaavaa määrää asuntoja. Jos vuoden 2021 alussa ei saada luparuuhkaa purettua, on todennäköistä, että uusien asuntojen hinnat nousevat.

Vuoden 2021 näkymät ovat koronasta huolimatta toiveikkaat eikä hintojen laskua ole näköpiirissä. Ranskan kiinteistövälitysliiton (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) Rivieran alueen puheenjohtajat, William Siksik ja Cyril Messika, huokaavat helpotuksesta, että vuoden 2020 loppu hyvin kaikki hyvin asuntomarkkinoilla. Suurin huoli markkinoiden kannalta koronakriisissä on työttömiksi jääneiden ihmisten haasteet asuntolainojen saannissa. Myös vuokralaisten maksukyky ja tyhjiksi jäävien liikehuoneistojen kohtalo mietityttävät kiinteistöalalla. Vilkkaus Rivieran asuntomarkkinoilla jo vuoden hiljaisimpana aikana, tammikuussa 2021, ennustaa hyvää alkanutta vuotta.

Lähteet:

  • Nice-Matin 13.1.2021
  • Nice-Matin 26.1.2021

Huomautus: Habisol Oy pyrkii antamaan oikeaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi, mutta ei voi vastata antamansa tiedon oikeellisuudesta eikä ottaa vastuuta antamansa tiedon perusteella tehtyjen päätösten seuraamuksista.

Compare listings

Compare