Ranskan Rivieran asuntomarkkinat vuoden 2014 syksyllä

Ranskan kiinteistöliiton (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) tekemä ensimmäinen puolivuosikatsaus vuodelta 2014 kertoo Rivieran jälleenmyytävien kerrostaloasuntojen ja talojen hintojen laskeneen. Koko PACAn (Provence-Alpes-Côte-d’Azur) alueella kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet 4,3% ja talojen hinnat 2,6% (ajanjaksolla kesäkuusta 2013 kesäkuuhun 2014). Alpes-Maritimesin alueella samana ajanjaksona kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet keskimäärin 1% ja talojen 4,4%.

Kesäkuun 2014 tilastojen mukaan hinnat laskivat keskimäärin Nizzassa 1,60%, Cannesissa 0,91%, Antibesissa 2,05% ja Mentonissa 0,63%. Arvion mukaan koko vuoden 2014 aikana hinnat laskevat keskimäärin maksimissaan 2%. Tämän suurempaa hintojenlaskua ei ole tapahtunut asiantuntijoiden mukaan niistä syistä, että asuntojen kysyntä on edelleen tarjontaa suurempi ja lainan korot ovat edelleen kovin matalat.

Myytyjen asuntojen lukumäärä on laskenut Rivieran suosituimmissa kaupungeissa; Nizzassa, Antibesissa ja Cannesissa. Myyjät päätyvät helpommin vetämään asuntonsa myynnistä kuin myymään ”alennuksella”. Paikallinen keskiluokka tuntee kuitenkin olevansa vahvoilla ja kokee, että nyt on ostajan markkinat, sillä tavanomaiset asunnot tavanomaisilta alueilta menevät hyvin kaupaksi. Monien on jatkettava elämäänsä ja tehtävä asumiseen liittyviä päätöksiä hintakehityksestä huolimatta.

Asunnot menevät hieman nopeammin kaupaksi kuin vuosi sitten. Nizzassa asunnon myynti kestää keskimäärin 97 päivää, Cannesissa 128 päivää, Antibesissa 77 päivää ja Mentonissa 139 päivää. Jos asunnon hinta on kohdallaan, se menee kaupaksi nopeasti.

Asuntojen myyntihinnoissa on ollut neuvotteluvaraa ilmoitetun myyntihinnan ja toteutuneen kauppahinnan välillä Nizzassa 4,07%, Cannesissa 5,33%, Antibesissa 4,40% ja Mentonissa 4,39%.

Asuntomarkkinat toimivat Ranskan Rivieralla eikä kiinnostuksen tätä kaunista aluetta kohtaan uskota hiipuvan. Aurinko, meri ja historia eivät seudulta katoa.

Lähteet:
– Ranskan kiinteistöliitto (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) fnaim.fr
– Nice Matin 17.6.2014
– Nice Matin 2.7.2014
– L’Expresse 29.8.2014

Huomautus: Habisol Oy pyrkii aina antamaan oikeaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi, mutta ei voi vastata antamansa tiedon oikeellisuudesta eikä voi ottaa vastuuta antamansa tiedon perusteella tehtyjen päätösten seuraamuksista.

Compare listings

Compare