Ranskan Rivieran asuntomarkkinat vuoden 2013 syksyllä

Ranskan kiinteistöliitto (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) vahvistaa, että Rivieran jälleenmyytävien kerrostaloasuntojen hinnat ovat todella laskeneet, tosin vain vähän. Ostajat eivät enää odota suurempaa hintojenlaskua vaan ovat heräämässä horroksestaan. Neuvottelumarginaalia on ollut tänä vuonna vähemmän kuin aiemmin ja myyntiajat ovat pidentyneet viime vuoteen verrattuna.

Jälleenmyytävien kerrostaloasuntojen hintojen voidaan nyt sanoa laskeneen, tosin Rivieralla vain n. 2%, mikä on vähän verrattuna muuhun maahan. Tämä kuitenkin riittää laittamaan sijoittajiin vauhtia erityisesti, kun lainankorot ovat vielä alhaiset ja kun myyntivoittoverotusta on helpotettu. Ostajien keskuudessa on havaittavissa vipinää, sillä ostajat ovat selvästi luopuneet odottamasta suurempaa hintojenlaskua, jota ei ole näköpiirissä. Ostajia on entistä enemmän liikkeellä, ja vaikka vielä kauppojen lukumäärä ei ole kasvussa, selvää optimismia on ilmassa.

Esimerkiksi jälleenmyytävien kerrostalohuoneistojen keskimääräiset neliöhinnat 1.10.2012-30.9.2013 välisenä aikana:

  • Nizza -2,03 %
  • Cannes -2,23 %
  • Antibes -2,04 %
  • Menton -0,41%

Neuvottelumarginaali, eli erotus pyyntihinnan ja toteutuneen kauppahinnan välillä, on ollut vuonna 2013 keskimäärin vain 2,83 %, kun vuonna 2012 se oli 4,19 %. Erityisesti nizzalaiset myyjät ovat olleet valmiita neuvottelemaan asuntonsa myyntihinnasta erityisen vähän. Marginaali vaihtelee kuitenkin eri kaupunkien välillä, sillä Antibesissa marginaali on ollut tänä vuonna 5,82 %, kun se oli viime vuonna 3,39 % ja Mentonissa tänä vuonna peräti 13,35 % ja viime vuonna 10,28 % .

Kaupat syntyvät keskimäärin entistä hitaammin, vaikka hyvät ja oikeinhinnoitellut asunnot menevätkin kaupaksi hyvin pian. Nizzassa kaupat ovat toteutuneet tänä vuonna keskimäärin 104 päivässä, viime vuonna 87 päivässä. Cannesissa asuntoja on myyty keskimäärin tänä vuonna 135 päivää, viime vuonna 111 päivää ennen kauppojen syntymistä.

Lähteet:
– Nice Matin 2.10.2013
– Ranskan kiinteistöliitto (FNAIM, Fédération Nationale de l’Immobilier) www.fnaim.fr


Huomautus:
Habisol Oy pyrkii aina antamaan oikeaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi, mutta ei voi vastata antamansa tiedon oikeellisuudesta eikä voi ottaa vastuuta antamansa tiedon perusteella tehtyjen päätösten seuraamuksista.

Compare listings

Compare