Saint-Paul de Vencen taiteilijakylä

Saint-Paul de Vence on yksi Ranskan Rivieran viehättävimmistä kylistä, joka on ollut lukuisten nimekkäiden taiteilijoiden, kirjailijoiden, näyttelijöiden – ja ihan tavallisen Rivierankävijän – suosiossa. Hienojen taidegallerioiden lisäksi Saint-Paul de Vencessa pääsee tutustumaan tyypillisen keskiaikaisen kylän ominaispiirteisiin.

Sisämaassa, noin 20 kilometrin päässä Nizzasta sijaitsee Saint-Paul de Vencen keskiaikainen kylä, joka rakennettiin hyvän matkan päähän rannikosta, jotta sen asukkaat saisivat olla rauhassa saraseenien hyökkäyksiltä. Kallionjyrkänteelle 800-luvulla perustettu kylä rakennettiin paksujen muurien suojaan. Kylän mutkikas sisäänkäynti hämäsi vihollisia. Pääportti on kapea ja syvä holvikaari, joka oli helppo sulkea hyökkäyksiä vastaan ja suojasi vartijoita sateelta ja auringolta. Kylän keskipisteenä oli Saint-Paul de Vencen linna, josta on jäljellä enää vartiotorni. Tässä kolmikerroksisessa kivitornissa on 1700-luvulta saakka toiminut kaupungintalo. St. Pauliin rakennettiin Frans I:n hallituskaudella v. 1537 uudet muurit Savoijin, Itävallan ja Piemonten hyökkäyksiä vastaan. Suuri osa kylän asukkaista joutui jättämään kotinsa, jotta muurin rakentamista varten saatiin rakennusmateriaalia. Kyläläiset  eivät muuttaneet kauas kotoaan ja näin sai alkunsa lähistöllä sijaitseva La Colle-sur-Loup’n kylä.

Lukuisat taiteilijat ihastuivat maalaukselliseen, provencelaisesta maalaismaisemasta kohoavaan kylään 1920-luvulla. Välimerellisessä valossa kylpevä kylä on inspiroinut mm. Matissea, Chagallia, Renoiria sekä nimekkäitä kirjailijoita, elokuvaohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Musée d’Histoire Locale de Saint-Paulissa on valokuvia, joissa komeilevat mm. Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, F. Scott Fitzgerald, Catherine Deneuve, Sophia Loren ja Greta Garbo. Yksi Euroopan parhaista modernin taiteen museoista, Fondation Maeght, sijaitsee aivan St. Paulin de Vencen kylän liepeillä.

Kylän muurien kupeessa on legendaarinen ravintolahotelli La Colombe d’Or. 1920-luvun taiteilijat nauttivat Titine-emännän herkullisista ruoka-annoksista ja jättivät ravintolaan maksuksi taideteoksiaan – ravintola omistaakin nykyään ensiluokkaisen 1900-luvun taiteen yksityiskokoelman. Ruokasalissa on mm Mirón, Picasson, Matissen ja Braquen töitä. Puutarhan muurissa on mm. valtaisa värikäs Légerin mosaiikkityö. Colombe d’Or muistetaan myös mm. Yves Montandin ja Simone Signoret’n häävastaanotosta. Sitä vastapäätä on tyypillistäkin tyypillisempi ranskalainen brasserie, Café de la Place, jossa on kuvattu useita kohtauksia Provence-aiheisissa elokuvissa.

St. Paulissa on leppoista kuljeskella kapeilla nupukivikaduilla ja poiketa taiteilijoiden gallerioihin ja työpajoihin.

Kylän pääkatu Rue Grande kulkee 1200-luvulla rakennetulta Porte Royale -portilta eteläportille, jonka takaisella hautausmaalla lepää mm. Marc Chagall. Reitin varrella on vanha suihkukaivo, La Grande Fontaine, joka lienee kylän maalatuin ja valokuvatuin kohde.

St. Paul de Vencen kunnassa on noin 3000 asukasta, joista noin 350 asuu vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Asukkaat ylläpitävät kylän historiaa ja kunnostavat rakennuksia vanhaa tyyliä kunnioittaen. Perinteistä ranskalaista pétangue-peliä pelataan aktiivisesti Café de la Placen plataanipuiden reunustamalla aukiolla. Kylän muureilta on upeat näkymät ympäröivään laaksoon ja merelle.

Lähteet:
– Saint-Paulin turistitoimisto: www.saint-pauldevence.com
– Provence ja Ranskan Riviera, Kaupunkikirjat, WSOY

Compare listings

Compare
Search