Gourdon – kylä kuin kotkanpesä

Yksi Ranskan Rivieran ja Merialppien kauneimmista historiallisista pikkukylistä on sympaattinen Gourdon, joka on jäänyt monelta Rivieran kävijältä näkemättä, vaikka se sijaitsee rannikolta melkein (jättiläisen) kivenheiton päässä.

Grassen takamailla sijaitseva Gourdon on rakennettu korkealle vuorenhuipulle yli 1000 vuotta sitten. Kylä tarjosi erinomaisen suojan roomalaismiehityksen ajoista lähtien aina toiseen maailmansotaan saakka, jolloin kylä oli saksalaisten hallussa. Nykyään vain noin 400 vakituisen asukkaan kylä elää matkailusta.

Gourdonin kylää on restauroitu taitavasti, sen keskiaikainen arkkitehtuuri on onnistuttu säilyttämään hyvin ja tunnelma on melkein kulissinomainen. Kapeat kujat johtavat pienille aukioille ja asuntoihin kuljetaan kivisiä ulkoportaita pitkin. Lähes jokaisen rakennuksen kivijalassa on pikkuputiikkeja, joissa paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset kauppaavat taidokkaita tuotteitaan. Erityisesti lasi-, posliini- ja saviastioita voi ihailla ja ostaa tässä kylässä.

Vaikuttavinta Gourdonin kylässä on hulppeat panoraamanäkymät. Kylä on rakennettu 758 metrin korkeuteen ja sieltä on jyrkkä pudotus Vallée du Loup’n jokilaaksoon. Place Victoria -aukiolta (britti-imperiumin mahtava kuningatar vieraili aikoinaan täällä) kylän eteläreunalta aukeaa 80 kilometriä leveä panoraamanäkymä rannikolle: idässä komeilee Nizza ja lännessä merellinen Théoule-sur-Mer.  Kirkkaana päivänä näkymä kylien yli merelle on henkeäsalpaava ja hyvällä tuurilla Korsikan saari ilmestyy horisonttiin.

Kylän historiallisesti merkittävin nähtävyys on Château de Gourdon. Linna on rakennettu alun perin 800-luvulla ja sitä on sittemmin restauroitu useaan otteeseen. Linnan kaunista puutarhaa on ollut suunnittelemassa Le Nôtre, yksi Ranskan kuuluisimmista puutarha-arkkitehdeistä, jonka käsialaa on mm. Versaillesin puutarha. Nykyään linna on avoinna vain ryhmille tilauksesta. (Huom. Linna oli suljettu yleisöltä remontin takia 2020).

Gourdonin taivaalla näkee usein riippuliitäjiä. Huimapäät ottavat vauhdin kylän pohjoispuolen korkeilta rinteiltä ja liitelevät Vallée du Loup -jokilaakson maalauksellisissa maisemissa. Gourdonin kylän läheisyydessä kulkee myös mainioita patikointireittejä. Riippuliitäjien, ja monien muidenkin, suosikkiravintola on sympaattinen Auberge de Gourdon (parkkipaikkaa vastapäätä).

Lähteet:
www.tourisme-gourdon.com
www.gourdon06.fr

Compare listings

Compare
Search