Museoita Ranskan Rivieralla

Ranskan Rivieran poikkeuksellinen valo, suotuisa ilmasto ja luonnon kauneus ovat kautta aikojen innoittaneet lukuisia taiteilijoita, joiden töihin voi tutustua seudun mainioissa museoissa ja gallerioissa.

Picasso / Antibes
Antibesin vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Château Grimaldi on toiminut Picasson museona vuodesta 1966. Museossa on esillä maalauksia, piirroksia ja keramiikkaa ”Antibesin kaudelta” vuosilta 1946-1956.  www.antibesjuanlespins.com/en/must-see-must-do/culture-and-heritage/museums/picasso-museum-2031894

————————————————
Musée National Fernand Léger / Biot
Musée Fernand Léger on tontilla, jonka Léger osti ateljeetaan varten ennen kuolemaansa vuonna 1955. Museossa on laaja kokoelma hänen maalauksiaan, keramiikkaa ja mosaiikkitöitä. en.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/fleger/

————————————————
Musée Renoir / Cagnes-sur-Mer

Musée Renoir on Pierre-Auguste Renoirin kotitalossa, jonka hän rakennutti oliivilehdon keskelle. Talo on samassa tilassa kuin taiteilijan kuollessa, ja siellä on viisitoista Renoirin maalausta, 40 veistosta sekä hänen ystäviensä Bonnardin ja Dufyn teoksia. www.cagnes-tourisme.com/fr/decouvrir/visites-guidees/musee-renoir.html

————————————————
Musée Bonnard / Le Cannet
Tämä mainio vuonna 2011 avattu museo sijaitsee Le Cannet’ssa, Cannesin pohjoispuolella. Kyseessä on ainoa museo maailmassa, joka on omistettu kokonaan Pierre Bonnardin taiteelle. Pierre Bonnard asui aikoinaan Le Cannet’ssa ja Rivieran värit ja valot näkyvät hänen värikkäissä teoksissaan. www.museebonnard.fr/

————————————————
Musée Cocteau Collection Séverin Winderman  / Menton
Vuonna 2011 avattu museo, jossa on Séverin Wundermanin laaja kokoelma Jean Cocteaun tuotantoa. Museossa järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyjä. www.museecocteaumenton.fr/Musee-Jean-Cocteau-collection-Severin-Wunderman.html

————————————————
Jean Cocteau –
Le Bastion / Menton
Jean Cocteau valvoi henkilökohtaisesti töitä, kun tästä 1600-luvun linnoituksesta tehtiin taiteilijan teoksille omistettu museo. Cocteau suunnitteli itse alakerran seinien salamanterimosaiikin ja lahjoitti museolle ensimmäisen kuvakudoksensa, lavasteita ja piirustuksia. www.museecocteaumenton.fr/Musee-Jean-Cocteau-le-Bastion.html

————————————————
Musée Océanographique – Merimuseo / Monaco
Ruhtinas Albert I:n vuonna 1910 perustaman meritieteellisen museon upeassa akvaariossa on mielenkiintoisten merenelävien lisäksi yksi maailman parhaista korallikokoelmista ja itse museossa on esillä jättiläiskalamarin valtava luuranko. Syvänmerentutkija Jacques Cousteau toimi museon johtajana 30 vuotta vuoteen 1988 asti. Museon kattoterassilta on hienot näkymät rannikolle. www.oceano.mc

————————————————
Musée National Marc Chagall / Nizza

Vuonna 1972 rakennetussa erinomaisessa museossa on maailman suurin Marc Chagall -kokoelma, mm. 17 öljymaalausta raamatullisesta sarjasta. Museon yhtä ulkoseinää koristaa upea mosaiikkityö ja sen musiikkiauditoriossa on taiteilijan suunnittelemat lasimaalaukset. en.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/chagall/


————————————————
Musée Matisse / Nizza

Matissen museo on kokonaisuudessaan omistettu hänen taiteelleen. Öljyväritöitä, paperikollaaseja ja keramiikkaa. Taiteilija asui loppuelämänsä Cimiez’n kaupunginosassa, rakasti Nizzaa ja sen ”kirkasta, kristallista, täsmällistä, hopeista” valoa – tämä rakkaus huipentui töiden lahjoitukseen Nizzan kaupungille juuri ennen taiteilijan kuolemaa v. 1954. www.musee-matisse-nice.org


————————————————
Musée Masséna / Nizza
1800-luvun lopulla rakennetun villan omisti Nizzassa syntyneen marsalkka Massénan pojanpojanpoika. Empire-tyylisessä pääsalissa on Canovan tekemä marsalkan rintakuva. Museota voidaan pitää eräänlaisena Nizzan perinteitä esittelevänä museona, jossa on monipuolinen kokoelma uskonnollisia töitä, nizzalaisten primitivistien maalauksia, fajanssitöitä ja vanhoja julisteita. www.nice.fr/fr/culture/musees-et-galeries/musee-massena-le-musee


————————————————
Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain – Modernin taiteen museo / Nizza

Omaperäiseen rakennukseen sijoitetun nykytaiteen museon kokoelma kuvastaa avantgarden historiaa esitellen mm. Andy Warholin poptaidetta ja Nizzan koulunkunnan (Ben, Cézar, Arman, Yves Klein…) tuotantoa. www.mamac-nice.org

————————————————
Musée  des Beaux  Arts (Jules Chéret) / Nizza
Nizzan ainoa vanhempaa ”esittävää taidetta” esittelevä museo. Esillä on taidetta 1300-luvulta 1700-luvulle ja nizzalaisen taiteilija Jules Chéret’n töitä 1800-luvulta. Itse italialaista renessanssipalatsia jäljittelevän rakennuksen rakennutti tsaari Aleksanteri II:n henkilökohtaisena neuvonantajana toimineen Viktorovitch Kotchoubeyn vaimo Elisabeth. www.musee-beaux-arts-nice.org

————————————————
Musée International d’Art Naïf Anatole Jakovsky / Naivistisen taiteen museo /
Nizza
Länsi-Nizzassa, Fabronin kaupunginosan alueella, kauniissa puutarhassa sijaitseva naivistisen taiteen museo. Itse rakennus, ”Chateau Sainte Hélène”, kuului 1920-luvulla korsikalaiselle parfyymitehtailija François Cotylle. Museossa on esillä mm. Henri Rousseaun ja haitilaisten ja brasilialaisten naivistien töitä. www.nice.fr/fr/culture/musees-et-galeries/musee-d-art-naif

————————————————
Fondation Maeght / Saint-Paul de Vence

Saint-Paul de Vencen vanhan kaupungin laidalla, La Gardetten kukkulalla on katalonialaisen Joseph Luis Sertin suunnittelema fantastinen Fondation Maeght -museo, joka on Euroopan parhaita modernin taiteen museoita. Museossa voi liikkua sekä sisä- että ulkotiloissa. Pysyvässä kokoelmassa on vain 1900-luvun taidetta. Sisätiloissa on näytteillä vuorotellen pysyväiskokoelman ja vuosittain vaihtuvien näyttelyjen teoksia. Ulkona olevat veistokset ovat jatkuvasti esillä. Museossa vierailee vuosittain yli 250 000 vierasta. www.fondation-maeght.com


Compare listings

Compare