Artesaanien kylä Eze

Nizzan ja Monacon puolivälissä, 400 metrin korkeudessa, ihan meren ääressä, kurkottelee keskiaikainen kylä Eze Village. Panoraamanäkymä kirkkaalla kelillä Italiaan rannikolta aina Saint-Tropeziin saakka on tarunomainen. Ei olekaan ihme, että vanhojen rakennusten kauneus ja hulppeat näkymät tekevät Ezestä yhden rannikon suosituimmista vierailukohteista.

Èzen kunta sijaitsee Rivieran kauniilla rantakaistaleella, Nizzan ja Monacon puolivälissä. Rauhallisesta merielämästä ja kauniista rantahuviloista voi nauttia suojaisassa Èze Bord de Mer -kaupunginosassa, mutta kylän vanha kaupunki, Èze Village, on erityisen vaikuttava. Kylä kiertää kukkulan huippua ja ulottuu yli 400 metrin korkeuteen merenpinnasta.  Väitetään jopa, että samanaikaisesti yhtä korkealla ja yhtä lähellä merta ei ole yhtään toista kylää maapallolla!

Ezen alueella on tiettävästi ollut asutusta jo vuodesta 2000 eKr. Monien taisteluiden jälkeen kylä siirtyi pysyvästi Ranskan haltuun vuonna 1860. Vanhin säilynyt rakennus on vuodelta 1306 peräisin oleva Chapelle de la Sainte Croix -kirkko. Jo kaukaa näkyvä keltainen kirkko, Notre Dame de l’Assumption, on rakennettu vuonna 1764. Kylän korkeimmalla huipulla on vielä jäljellä satoja vuosia vanhan, Savoijin herttuakunnan aikaisen linnan rauniot – Ranskan kuningas Louis XIV käski tuhota linnan 1706, koska sen sijainti Villefranchen ja Monacon välissä oli strategisesti liian uhkaava.

Linnan raunioilta aukeavat uskomattomat panoraamanäkymät Italian rajalta Saint-Tropeziin saakka, ja kirkkaalla säällä voi bongata jopa Korsikan saaren. Toisen maailmansodan jälkeen raunioiden ympärille on perustettu eksoottinen kaktuspuutarha, jota on viime vuosina laajennettu ja kunnostettu.

Ezen kauniit, punaisella kivetyksellä päällystetyt kujat mutkittelevat houkuttelevien pikkuputiikkien ja taidegallerioiden välissä. Huomiota herättävät luksushotelleiksi ja gourmet-ravintoloiksi muutetut Château Eza ja Château de la Chèvre d’Or. Château Eza on entinen linna, jonka Ruotsin prinssi Wilhelm perusti vuonna 1920, ja jossa Ruotsin kuningasperhe vietti aikaa vuoteen 1953 saakka.

Ezen ympäristö on inspiroinut lukuisia taiteilijoita, kuten mm. Frederic Nieztcheä, Dante Alighieria, Alfred Hitchcockia ja U2-yhtyeen keulahahmo Bonoa. Mielenkiintoinen patikkapolku, Chemin de Nietztche, joka kiemurtelee alhaalta Ezen rantakadulta ylös vanhaan kaupunkiin on nimetty Nieztchen mukaan, sillä alue oli kirjailija-filosofille oivallinen inspiraation lähde. (Huom! Reitillä on paljon portaita, korkeusero n. 400 m, kesto ylöspäin n. 1,5 h ja alaspäin n. 45 min.)

Heinä-elokuussa Eze kuhisee turisteja ja parkkipaikkaa voi olla hankala löytää vanhan kaupungin juurelta, mutta odottaminen palkitsee ja kiipeäminen korkeimmalle huipulle on takuulla elämys.

Lähde:
– Ezen turistitoimisto: www.eze-tourisme.com

Compare listings

Compare
Search