Asunnon hinnanmäärittely

Etenkin Rivieralla on turha tuijottaa vain asunnon neliöhintaa, sillä kohteiden laatu ja muut ominaisuudet vaihtelevat suuresti. Sijainti, kunto, ilmansuunta, parvekkeen koko ja näkymä ovat merkittävimpiä tekijöitä hinnanmäärittelyssä.

Usein kuulee sanottavan, että asunnon hinnan määrittelyssä on kolme tärkeää kriteeriä: sijainti, sijainti ja sijainti. Kaupungin, kaupunginosan, kadun ja ympäristön merkitystä ei pidä milloinkaan väheksyä.

Asunto, joka on avara, ilmava ja jossa on hyvä pohja, myy parhaiten ja helpoiten. Tänä päivänä moni palkkaa sisustusalan ammattilaisen tekemään kodin ”stailauksen” saadakseen asunnon paremman näköiseksi. Aiemmin ranskalaisissa asunnoissa oli paljon käytävätilaa ja huoneet eristetty toisistaan ovilla. Nykyään suositaan isoa olohuonetta ja avaruutta ilman käytäviä. Jos esimerkiksi vanhassa asunnossa on remontin yhteydessä poistettu käytävät ja näin asuntoon saatu ilmavuutta, se voi näkyä selvänä hinnannousuna.

Hinnanmäärittely pelkästään asunnon neliöiden mukaan on harhaanjohtavaa. Talossa voi kaksi identtistä asuntoa olla hyvin erihintaisia riippuen esimerkiksi ilmansuunnasta ja asuinkerroksesta. Ero voi olla jopa 30 % yläkerroksen eteläisen asunnon hyväksi verrattuna saman kerroksen pohjoiseen suuntautuvaan asuntoon. Tärkeää on myös huomioida parvekkeen olemassaolo ja koko, näköala, kerros, hissin olemassaolo, taloyhtiön arvostus ja käytetyt materiaalit. Kaupungeissa oma parkkipaikka tai autotalli on luksusta ja sen arvo on sijainnista riippuen 20 000 – 50 000 €.

Asunnon hinnanmäärittelyssä kannattaa kuunnella kaupunginosan hyvin tuntevan kiinteistönvälittäjän näkemyksiä. Statistiikan mukaan Rivieran hinnoissa on yleensä enintään 5 % neuvotteluvaraa. Näin on ainakin silloin, kun on käytetty ammattilaista apuna oikean lähtöhinnan määrittämiseksi. Vertailukohtana käytetään ko. kaupunginosassa viime aikoina toteutuneita myyntihintoja. Ranskalainen verottajakin käyttää näitä tietoja hyväkseen määritellessään kiinteistö- ja asumisveroja.

Compare listings

Compare