Uudiskohteen osto Ranskassa

Ranskassa on hyvin turvallista ostaa asunto rakenteilla olevasta uudiskohteesta – tämän takaavat laki, rakennuttajan pakolliset vakuutukset sekä notaarin osallistuminen kauppaan. Lähtökohtaisesti yhtiölainaa ei ole eikä tontti ole vuokrattu. Upouuden asunnon ostaminen on hyvä vaihtoehto niille, jotka toivovat asunnoltaan moitteetonta kuntoa, moderneja mukavuuksia, energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä – ja malttavat odottaa asunnon valmistumista n. 1-2 vuotta.

Muita merkittäviä uudiskohteen etuja ovat mahdollisuus tehdä asuntoon muutoksia jo rakennusvaiheessa sekä itselle mieluisten sisustusmateriaalien valinta. Mikäli on ajoissa liikkeellä kohteen tullessa myyntiin, saa valittua parhaaseen ilmansuuntaan katsovan asunnon mieleisestään kerroksesta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa asuntoon tarttuu, sitä paremmat kaupat saattaa tehdä, sillä rakennustöiden edetessä pidemmälle, hinnat yleensä nousevat. Vaikka uudisasunnon hinta on usein korkeampi kuin jälleenmyytävän, on paremman kunnon lisäksi huomioitava säästöt, jotka tulevina vuosina syntyvät mm. huojennettujen verojen, pienemmän korjaustarpeen ja vähäisemmän energiankulutuksen muodossa.

Uudiskohteen ostajan turvaksi on säädetty laki, joka velvoittaa rakennuttajan ottamaan pankkitakuun (garantie financière d’achèvement). Tämä turvaa sen, että rakennuttajan mahdollisessa konkurssissa pankki tai vakuutusyhtiö vapauttaa rahat rakennustöiden loppuun viemiseksi. Rakennuttajilla on myös oltava takuu asiakkaiden varojen palautukselle (garantie de remboursement), mikäli päädyttäisiin siihen, ettei rakennus valmistu, jolloin asiakkaille jo maksetut summat palautuvat. Kaupanteossa on aina mukana mahdollisen välittäjän lisäksi notaari, joka omalta osaltaan varmistaa prosessin sujuvan lainmukaisesti.

Vuoden 2013 alusta alkaen kaikki uudisrakennukset on tullut rakentaa mahdollisimman energiatehokkaasti. Rakennusluvan myöntämisen ehtona on, että uudiskohteissa tulee käyttää uusiutuvaa energiaa ja tämä tulee ulottaa sekä asunnon että käyttöveden lämmittämiseen, ilmastointiin, ilmanvaihtoon ja valaistukseen.  Rakentamisessa käytetään uusinta tekniikkaa talojen eristyksessä, ja asuntoja suunniteltaessa arkkitehdit kiinnittävät huomiota mm. talon ilmansuuntaan hyödyntääkseen mahdollisimman hyvin aurinkoenergiaa. Aurinkopaneeleita asennetaan ja sadevettä kerätään talteen. Vuodesta 2020 alkaen rakennusten on tullut tuottaa enemmän energiaa kuin mitä ne kuluttavat.

UUDISKOHTEEN OSTON VAIHEET

1. Varaussopimus ja -maksu
Kun mieluisa asunto on löytynyt, piirustukset ja sijainti on huolella tutkittu, laaditaan varaussopimus. Sopimukseen kirjataan ostajan tietojen lisäksi mm. ostettavan asunnon pinta-ala- ja hintatiedot, tekninen selostus talon ja asunnon materiaaleista sekä lopullisen kauppakirjan allekirjoituksen oletettu ajankohta.

Mikäli ostaja ottaa lainaa asunnon rahoittamiseen pankista, tämä kirjataan myös sopimukseen. Varaussopimus purkautuu, mikäli pankki ei lainaa myönnäkään. Yhtiölainoja ei Ranskassa lähtökohtaisesti ole eikä tontti ole vuokrattu. Varaussopimuksen allekirjoituksen yhteydessä maksetaan n. 2 %:n suuruinen varausmaksu. Ostajalla on asunnon varauksen jälkeen 10 päivän harkinta-aika, jolloin hän voi perua kaupan ilman syitä ja seuraamuksia.

2. Kirje notaarilta
Noin kuukautta ennen notaarilla tapahtuvaa loppukaupan allekirjoitusta ostajalle lähetetään kirje, joka sisältää loppukauppakirjaluonnoksen ja esisopimusvaiheen liitteet. Tässä vaiheessa myös mahdollisesti perustettavan uuden taloyhtiön yhtiöjärjestys toimitetaan ostajalle tiedoksi, mikäli se on valmiina.

3. Kaupanvahvistus loppukauppatilaisuudessa
Seuraava vaihe on kaupan vahvistus notaarin luona. Silloin tulee olla maksettuna seuraava erä, 30 % asunnon hinnasta. Lisäksi kaupanvahvistuksen yhteydessä on maksettava lain vaatimat verot, jotka ovat uudiskohteen ollessa kyseessä vain 2-3 % asunnon myyntihinnasta (jälleenmyytävässä asunnossa 7-8 %). Ostajan oli aiemmin oltava itse paikalla kaupantekotilaisuudessa, mutta nykyään joillain notaareilla on mahdollisuus hoitaa kaupanvahvistus videoyhteydellä ja sähköisellä allekirjoituksella. Kaupantekotilaisuudessa on oltava mukana laillistettu tulkki, mikäli ostaja ei ymmärrä sujuvasti ranskaa tai notaari ei puhu tarpeeksi hyvää englantia.

4. Suunnittelu ja odottelu
Tämän jälkeen alkaa joskus pitkältäkin tuntuva odotteluvaihe, jolloin voi vain unelmoida uudesta asunnosta ja tehdä sisustussuunnitelmia. Asunnon materiaalivalinnat ja mahdolliset muutostyöt on voitu ilmoittaa rakennuttajalle jo aiemmassa vaiheessa, mutta jos rakennus on kovin alkuvaiheessa, voi valinnat jättää myöhempään. Rakennuttajalla on tarjolla muutamia eri materiaalivaihtoehtoja lattioihin ja kylpyhuoneisiin. Yksinkertaiset muutostyöt, kuten seinän rakentamatta jättäminen tai oviaukon siirtäminen ovat yleensä ilmaisia. Mikäli ostaja haluaa asuntoonsa monimutkaisempia muutoksia tai erikoisia sisustusmateriaaleja, tulee näistä lisälasku. Keittiön koneet ja kalusteet on harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta hankittava asuntoon erikseen, jotta jokainen saa varmasti mieluisat.

5. Maksut kohteen valmistumisen mukaan
Maksuja peritään rakennusvaiheiden valmistuttua rakennuttajan antaman aikataulun mukaan. Kutakin maksua edeltää rakennuttajan lähettämä kirje ja todistus, jossa vahvistetaan, mikä vaihe on saavutettu ja kuinka suuri maksuerä on. Maksueriä kertyy yleensä kaikkiaan 5-7. Lain mukaan vesikaton valmistuttua 70 % asunnosta on maksettu ja avainten luovutuksen yhteydessä peritään viimeinen 5 %:n suuruinen maksuerä.

6. Asunnon luovutus
Noin kuukautta ennen asunnon valmistumista ostajalle lähetetään kirje, jossa ehdotetaan asunnon luovutusajankohtaa, joka yleensä voidaan sopia ostajan toivoman aikataulun mukaiseksi. Luovutuspäivänä asunnon tulee olla ostajan toimesta vakuutettu ja avaimet luovutetaan viimeisen maksuerän sekkiä vastaan. Suomalainen, jolla ei yleensä ole sekkivihkoa, maksaa viimeisen erän rakennuttajan tilille ennakkoon siten, että raha näkyy tilillä ennen luovutusajankohtaa. Luovutustilaisuudessa asunto käydään rakennuttajan edustajan kanssa huolella läpi kirjaten ylös mahdolliset virheet. Listaa voidaan täydentää vielä seuraavan 30 päivän ajan, kun asuntoa pääsee tosiasiassa käyttämään. Rakennuttajan velvollisuus on hoitaa virheet kuntoon pikaisesti, mutta viimeistään vuoden kuluessa luovutuksesta. Laitteilla (kuten hanoilla, pistorasioilla, ikkunaluukuilla, ovilla) on rakennuttajan 2 vuoden takuu, ja 10 vuoden rakennuttajan vastuu turvaa, että kohteen on oltava kelvollinen käyttötarkoitukseensa eli asumiseen.

Mistä löytää unelmien uudiskohde?
Habisolilla on yhteistyösopimus lukuisten Rivieran uudiskohteiden rakennuttajien kanssa. Autamme asiakkaitamme asuntokaupan jokaisessa vaiheessa sopivan asunnon etsimisestä asunnon luovutukseen saakka. Palvelumme on maksutonta, mikäli asiakkaan yhteydenotto rakennuttajaan tapahtuu kauttamme. Asunnon myyntihinta on täysin sama, ostipa sen suoraan rakennuttajalta tai meidän välityksellämme. Täällä esimerkkejä uudiskohteista, jotka monien muiden muassa ovat myynnissä kauttamme.

Compare listings

Compare