Riviera on entistä trendikkäämpi, sporttisempi ja vihreämpi

Ranskan Riviera ei ole enää entisensä. Takana ovat ajat, jolloin Rivieralla aika tuntui pysähtyneen, eikä mikään muuttunut. Riviera ei ole enää vain harvojen ja valittujen ulottuvissa ja ”eläkeläisten paratiisi”, jollaisena se pitkään tunnettiin. Rivierasta on tullut viimeisien vuosien aikana Etelä-Euroopan vireä, moderni ja eläväinen keskus, jossa syödään ja juodaan trendikkäästi, vietetään rentoa, brasilialaishenkistä rantaelämää ja ajatellaan vihreästi sekä liikutaan, parkkeerataan ja shoppaillaan helposti. Mutta yksi asia ei ole – onneksi – muuttunut: Ranskan Rivieran ihana ilmasto ja maaginen ilmapiiri!

Nizzan trendikäs satama ja ”Covent Garden”

Vanha, ummehtunut Nizzan satama-alue on enää muisto vain. Viimeisen parin vuoden aikana satamasta ja Garibaldin aukion ympäristöstä on muodostunut trenditietoisten mekka. Ravintoloita, baareja, pikkuputiikkeja ja viinikellareita on satamassa nyt ehkä enemmän kuin missään muualla Nizzassa. Halusitpa japanilaista, italialaista, nizzalaista perinneruokaa tai gluteenitonta – tai ehkä viikoksi nuorekkaan coworking-tilan – sataman kortteli on paikka, josta näitä kannattaa etsiä.  Jopa pariisilainen bobochic-väki viihtyy täällä. Alkujaan Place du Pin -aukion ympäriltä lähtenyt buumi on nyttemmin levittäytynyt koko sataman alueelle, ja leviää yhä. Buumia on vauhdittanut vuonna 2019 valmistunut raitiovaunulinja 2, Nizzan oma punanuoli, joka helpottaa kaupungin halki kulkevaa liikennettä huomattavasti, ja yhdistää lentoaseman ja sataman vaivattomasti ja nopeasti.

Toinen Nizzan trendiaalto on puhaltanut yli Libérationin korttelin. Majesteettinen, jo kuningatar Victoriaa palvellut Gare du Sud on muuntunut Nizzan ikiomaksi Covent Garden’ksi. Upea lasipalatsihalli kätkee sisäänsä tasokkaita ravintoloita ja eksklusiivisia putiikkeja. Vuonna 2018 valmistuneen hallin vieressä on myös uusi elokuvateatteri ja kuntosali. Nizzan pormestarin sanoja lainaten, siitä on tullut ”vertaansa vailla oleva herkkusuiden kohtaamispaikka”. Alueelle pääsyä helpottaa raitiovaunun lisäksi tuhatkunta uutta parkkipaikkaa.

Cannesin BoccaCabana

Nizza ei ole ainoa hienojen uudistusten kohde. Cannesissa Boccan rantabulevardi on saanut uuden hulppean ilmeen. BoccaCabanaksi nimetty ranta ei häpeile muiden maailman huippurantojen rinnalla, päinvastoin, sen uskotaan luovan paineita ja uutta standardia rannoille lähellä ja kaukana…  Boccan rantabulevardia on levennetty peräti 10–15 metriä, alueelle on istutettu runsaasti uutta kasvillisuutta (mm. 139 palmua, 225 kaktusta ja 2000 välimerellistä kasvia), pyöräilijöille on omistettu oma kaista, lapset ja lapsenmieliset ovat saaneet leikkipaikkoja ja koko kansa saa nauttia maisemaan sulautuvista levähdys- ja piknikpaikoista. Urheiluhenkiset pääsevät nauttimaan ulkoilmaan asennetuista kuntolaitteista, rantalentis- ja jalkapallokentästä sekä muista vesiliikuntamuodoista. Autoilijoille on varattu lähes 1000 uutta parkkipaikkaa, ja lisäksi Cannesin kaupunki on luvannut ilmaisen bussilinjan, joka tuo ja vie BoccaCabanan faneja koko kesäsesongin. Cobacabana on siis saanut vakavan kilpailijan Ranskan Rivieralta!

Antibesin uusi, vihreä kohtauspaikka

Antibes ei ole jäänyt tässä kovassa seurassa pekkaa pahemmaksi. Kaupungin postiaukiolle, vanhan kaupungin porteille on nousemassa uusi ja urbaani keskus, jossa yhdistyy shoppailu, iltaelämä ja ekologiset arvot. Projet Marenda Lacan -nimeä kantava kunnianhimoinen hanke on jo aloitettu, ja valmista luvataan jo 2021-2022. Uudistus tulee muuttamaan Antibesin keskustaa vihreämmäksi, helpommin lähestyttäväksi ja nuorekkaammaksi. Kahden hehtaarin alueelle tulee isoja viheralueita, asuntoja, parikymmentä liiketilaa, parkkipaikkoja sekä elokuvateatteri kattoterassilla, josta aukeaa hulppeat näkymät kaupungin yli ja kauas Välimerelle. Keskittymä ”kääritään vihreään pakettiin”, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että alue tulee kierrättämään kaiken käyttämänsä energian, eikä siten lisää piiruakaan hiilijalanjälkeä. Bravo, Antibes!

Kuvat ja lisätietoa:

– Nizzan kaupunki: www.nice.fr
– Cannesin kaupunki: www.cannes.com
–  Antibesin kaupunki: www.antibes-juanlespins.com

Compare listings

Compare