Nizzan karnevaalit

Matkailijat ovat saattaneet törmätä helmi-maaliskussa Nizzan kaduilla valtaisaan kukkakarnevaalihumuun. Mistä oikein on kyse?

Carnaval de Nice, Nizzan laskiaiskarnevaali, on Ranskan suurin vuosittainen karnevaali, joka ajoittuu helmi-maaliskuulle. Kahden viikon ajan kaupunki elää karnevaalitunnelmissa, ja kuuluisalla Promenade des Anglais -rantakadulla ja Place Masséna -aukiolla järjestetään useita kukkaparaateja ja laskiaiskulkueita. Autojen vetämiltä koristeellisilta paraativaunuilta heitetään yleisölle yhteensä 80 000–100 000 lähes kokonaan paikallisesti kasvatettua kukkaa. Karnevaali huipentuu sen viimeisenä iltana ilotulitukseen ja karnevaalikuninkaan lyhyt valtakausi päättyy kun kuningas poltetaan roviolla kaupungin rannassa vanhan kaupungin edustalla.

Joka vuosi karnevaaleilla on oma teemansa; ”Muodin kuningas”, ”Elokuvan kuningas” jne.  Vuoden 2021 karnevaalit siirtyvät ensi vuoteen koronapandemian vuoksi. Vuonna 2022 juhlitaan “Eläinten kuningasta” (Roi des animaux). Valtava joukko ihmisiä työskentelee vuoden mittaan ja valmistaa teemaan liittyviä suuria nukkeja ja irtopäitä, joita karnevaaliesiintyjät kantavat esiintyessään kulkueissa. Jättiläiskokoinen karnevaalikuningaskin rakennetaan teeman mukaiseksi.

Kaikissa katolisissa maissa järjestettävät karnevaalit perustuvat esikristillisiin talven päättymiseen ja kevään ja uuden elämän syntymisen rituaaleihin. Karnevaali on herkuttelun aikaa – ”mardi gras”, laskiaistiistai, tarkoittaa rasvaista tiistaita ennen paaston aikaa. Latinan kielen ”carne vale” tarkoittaa jäähyväisiä lihalle.

Ensimmäinen historiamerkintä Nizzan karnevaaleista on jo vuodelta 1294. Karnevaalit hiipuivat 1800-luvulla mutta paraativaunut tulivat uudestaan käyttöön vuonna 1873 paikallisen taiteilijan herätettyä karnevaalikuninkaan henkiin. Puvustuksen eteen on siitä lähtien nähty valtavasti vaivaa. Sopivasti talviloman aikaan ajoittuvat karnevaaliviikot keräävät Nizzan täyteen joka puolelta maailmaa saapuvia turisteja.

Karnevaalien ohjelma löytyy oheisesta linkistä: www.nicecarnaval.com

Compare listings

Compare