Nizzan parhaat korttelit – Liberaali Libération

Yksi Nizzan kuumimmista kaupunginosista juuri nyt on Libération, joka heräsi uudelleen eloon 1. raitiovaunulinjan valmistumisen myötä vuonna 2007. Huomattavan kasvojenkohotuksen tehnyt kortteli on nykyään viehättävä, eläväinen ja siisti kaupunginosa, jossa voi aistia aitoa nizzalaista tunnelmaa ja elämänmenoa.

Korttelin sydän on Charles de Gaullen aukio, joka viikoittain täyttyy yli kahdestasadasta torikauppiaasta, jotka myyvät kukkia, kauden vihanneksia ja hedelmiä, kananmunia, juustoja ja muita paikallisia herkkuja. Kulmakunnan asukeille tämä on SE tori, sillä Cours Saleya on “liian kallis ja turistirysä”.  Kauniin torialueen kruunaa ylväs Gare du Sud, joka toimi pitkään Train de Pigne -junan päätepysäkkinä Nizzassa. Nykyään tämä neoklassinen juna-asemarakennus toimii high-tech-kirjastona Libérationin korttelista on tullut entistäkin halutumpi sen jälkeen, kun Gare du Sudin taakse valmistui upea lasihalli gastronomisine ravintoloineen ja tasokkaine putiikkeineen, moderni elokuvateatterikompleksi ja sen alle lukuisia parkkipaikkoja.

Torin ympärillä juodaan tietysti torikahveja ja syödään vähän hiukopalaa. Paikallisten mielestä tähän on vain kaksi oikeaa paikkaa; Socca Tram, josta saa Nizzan parasta soccaa (perinteinen kikhernelettu) sekä Kiosque Tintin, joka tekee kaupungin parhaat Pan Bagnanit (pyöreä sämpylä, jonka välissä on Nizzan salaatti). Lihat, erikoisviinit ja valmiit, kotitekoiset ateriat ostetaan Boucherie Vernier’ltä, joka on vain kivenheiton päässä torikauppiasta, rue Vernier-kadulla. Patongit, croissantit ja muut leipomoherkut haetaan Boulangerie Zambettilta, jota on jopa kehuttu Nizzan parhaaksi.

Ulos mennään Botticelli-perheen La Petite Fôret / Le Pierrot Botticelli (rakkaalla lapsella on monta nimeä) -ravintolaan, joka on kuulu nizzalaisista herkuistaan – liha-annoksistaan ja ravioleistaan. Kuriositeettina perheravintolassa on seinään maalattu taulu Nizzasta entisaikoina. Kysykää taulusta rohkeasti isäntäväeltä – he ovat siitä ylpeitä ja kertovat siitä mielellään!

Viime vuosien aikana näille vanhoille instituutioille on tullut lukuisia kilpailijoita, mikä omalta osaltaan elävöittää katukuvaa niin päivällä kuin illallakin. Tyylikkäät pikkuputiikit, ravintolat ja lounaspaikat ovat löytäneet kantiksensa ja houkuttelevat asiakkaita myös eteläisemmästä Nizzasta. Herkkusuut ovat löytäneet palkintojakin keränneen jäätelöbaariuutuuden, Arlequin’n, ja kehumisen arvoista ruokaa Botticellien ohella tarjoilee uudehko L’Instant sekä pitkän linjan suosikit La Gauloise ja taivaallisia pizzoja tekevä Pignatiera.

Asuinalueena Libération on helppo ja sympaattinen. Ilmapiiri on rento, kauppiaat ovat ystävällisiä ja ravintoloissa palvelu pelaa. Liikkuminen on helppoa, sillä raitiovaunu vie keskustaan ja satama-alueelle alle kymmenessä minuutissa ja sisämaan maisemajuna, Chemin de Fer de Provence, vie kätevästi Lingostièren ostosalueelle ja Merialppien sympaattisiin vuoristokyliin. Katukuva on kaunis, sillä useat, alueelle tyypilliset porvaristalot ovat kunnostettuja ja hyvin pidettyjä. Sisäpihoilta ja ylimmistä kerroksista saattaa löytää todellisia helmiä, joita ohikävelijän silmä ei näe. Asunto kunnon terassilla on Libérationilla harvinaisuus, muttei mahdottomuus.

Compare listings

Compare
Search