Nizzan parhaat korttelit – Kiehtova Vanha kaupunki

Kukkien ja fasadien väriloistoa, kapeita katuja, sisään kutsuvia jännittäviä putiikkeja, huumaavia tuoksuja, kuivattuja laventelikimppuja, artesaanijuustoja, puheensorinaa ja katulaulajan säveliä… Tätä kaikkea on Nizzan vanha kaupunki, Vieux Nice. 

Nizzan vanha kaupunki on kuin kaupunki kaupungin sisällä. Värikästä ja elämää pulppuavaa Cours Saleya -toriaukiota voidaan pitää porttina entistä aikaa henkivään, kiehtovaan ja alati muuttuvaan miljööhön. Nizzalaisille vanha kaupunki on kaupungin sielu ja elävä jäänne Nizzan ”vanhoilta hyviltä ajoilta”. Sinne palataan yhä uudelleen, sillä sieltä löytyvät kaupungin parhaat artesaanit, ja sinne jalkautuu kaupunkiin pyyhältävät uudet tuulet. Matkailijoille ja muualta tulleille se on hengästyttävän ihana kaupunginosa, joka ei koskaan täysin paljasta kasvojaan, ja josta ei koskaan saa tarpeekseen.

Maantieteellisesti vanha kaupunki rajoittuu itä-etelä-akselilla Cours Saleyaan ja Välimereen, linnakukkulaan ja Garibaldin aukioon sekä länsi-pohjoisakselilla vehreään Promenade du Paillon -keskuspuistoon ja Albert 1:n puistoon. Tämä neliömetreiltään yllättävänkin pieni alue on Nizzan sykkivä sydän, joka tänä päivänä on yksi kaupungin eläväisimmistä kaupunginosista. Pienet, kapeat kävelykadut mutkittelevat ja päätyvät tämän tästä johonkin vanhan kaupungin monista sympaattisista aukioista ja jatkavat taas mutkaista reittiään niin, että pian tottuneemmallakin suunnistajalla on pallo hukassa.

Suunnistamista ei helpota se, että ahtaiden katujen varsilla on toinen toistaan houkuttelevampia pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita – vastaan tulee aina jotain uutta, jota et ole aiemmin nähnyt. Boheemisuudestaan tunnetussa vanhassa kaupungissa tatuoijat, vegeravintolat, lihakauppiaat ja trendiputiikit elävät rinta rinnan sulassa sovussa, ja huoleton tunnelma leijuu ilmassa. Ahtailla kaduilla kuuluu katusoittajien musiikki, aukiot täyttyvät performanssiesiintyjistä ja ilmaan sekoittuu monen kielen sekasikermä.

Tämä yhteisöllisyys näkyy vanhassa kaupungissa yhä. Menetpä mihin tahansa pikkuputiikkiin, ennemmin tai myöhemmin sisään astuu myyjän tuttu, jonka kanssa jaetaan ilot ja surut, ja kaupanteko unohtuu. Pysähdy hetkeksi vanhan kaupungin kapeille kujille, ja huomaat, että turistimassojen seassa on aina heitä, jotka kiireettömästi ovat jääneet vaihtamaan kuulumisia. Vanha kaupunki on heille täynnä tuttuja, ja nämä nizzalaiset tekevät kaikki ostoksensa vanhassa kaupungissa. Se on heidän kaupunkinsa, se todellinen Nissa, ja sieltä löytyy kaikki tarvittava.

Kukat, hedelmät, vihannekset ja kaikki paikalliset pikkuherkut ostetaan luonnollisesti Cours Saleyalta. Parhaat lihat, parhaaseen hintaan saa St. François -aukiolla sijaitsevasta Chez François -lihakaupasta. Täällä kannattaa varautua jonottamaan, mutta vastapainona kuulet mistä kaupungissa puhutaan ja saat takuuvarmasti hyvää lihaa, hyvään hintaan. Kalan ystävää hemmotellaan aivan lihakaupan kupeessa, sillä samalle aukiolle nousee päivittäin, maanantaita lukuun ottamatta, pieni mutta kattava kalatori. Parhaat ja puhtaimmat mausteet tarjoaa La Maison d’Olive, kahvit ja teet myy Cafés Indien. Parhaasta viinikellarista kilpailevat oikeustalon laidalla sijaitseva Les Grandes Caves de Caprioglio sekä kaupungintalon kupeessa sijaitseva Coté Vin ja oliiviöly ostetaan Alziari’lta.  Jälkiruoat haetaan oikeustalon kulmilta. Leivokset haetaan LAC’sta, patongit ja muut leipomoherkut Boulangerie de Palais’ta. Suklaat ja makeiset sen sijaan haetaan ikonisesta Maison Auerista, jossa puitteet ostoksille ovat mitä upeimmat. Jätskit syödään jo legendaksi muodostuneella Fenocchiolla, joka on Nizzan ylpeys, ja syystä. Vuonna 1966 perustettu jäätelöateljee valmistaa yhäkin herkkunsa kaupungin laitamilla ja työllistää lukuisia nizzalaisia. Kaikkiaan yli 94 lajikkeesta on vaikea valita suosikkiaan! Perinteiset vaihtoehdot ovat joutuneet tekemään tilaa eksoottisille kavereilleen, kuten mojitolle, kaktukselle ja basilikalle.

Kun vanhassa kaupungissa mennään syömään, mennään syömään kunnolla. Vanhassa kaupungissa on lukuisia todellisia helmiä, joissa makunystyrät kehräävät sulasta tyytyväisyydestä. Ravintoloiden ”instituutioita” ovat mm. Chez Palmyre, Acchiardo ja La Meranda, joissa ei makseta fiinistä sisustuksesta vaan takuuvarmasti herkullisesta, nizzalaisesta ruoasta. Vanhan kaupungin laidalla, keskuspuiston tuntumassa sijaitseva Gaglio on italialaissävytteinen brasserie, jonka terassilla on mukava viettää kesäiltaa aperoista yömyöhään asti. Sisätiloissa voi ihastella tarinoita entisiltä ajoilta, kun paikalla sijaitsi korupaja ja myymälä. Gaglion jälkiruoat ovat lähes vastustamattomia. Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevat La Ferme Saleya, Le Bistro du Fromager, Bistrot Antoine ja La P’tite Cocotte tarjoavat erinomaista ruokaa tyylikkään rennoissa puitteissa. Sunnuntaiaamun kiireetön brunssi nautitaan vintage-miljöössä Café Marchéssa, ja tulinen intialainen sympaattisessa Delhi Belhissä, joka sijaitsee Cours Saleyan takana olevalla piskuisella kujalla. Hyviä pizzoja saa sekä La Vogliassa että Le bar du Coin’ssa, joista jälkimmäinen tarjoaa tunnelmaltaan arkista nizzalaismeininkiä. Aito nizzalainen socca (kikhernelettu), farcis (täytetyt vihannekset), beignets (uppokuumennetut vihannekset) ja muut perinteiset paikallisherkut syödään rennosti Chez René Soccan tai Lou Pilha Levan kuluineilla puupenkeillä. Näyttäytymään sen sijaan mennään Hussardiin, Le Frog’iin sekä Le Tire Bouchoniin, ja raakaruoan ystävät suunnistavat KokoGreeniin, jonka rennossa maailmassa maistuu niin suolaiset kuin makeat. Muista varata, sillä tämä uusi tuttavuus on valloittanut paikallisten sydämet ennätysvauhdilla!

Asumiskorttelina vanha kaupunki on vertaansa vailla sille, joka etsii aitoa ja autenttista asuinympäristöä. Kaikki palvelut ja elämä – niin päivällä kuin illalla – ovat jalkojen juuressa, kirjaimellisesti. Kesäaikaankin vanhan kaupungin asunnot pysyvät kivan viileinä, sillä polttavat auringonsäteet eivät yllä kapeille kujille asti. Promenade des Anglais, nizzalaisten toinen olohuone, jossa juostaan, pyöräillään, rullaluistellaan, pelataan ja jonka rannalla uidaan, on vain kivenheiton päässä. Lähes autoton vanha kaupunki on moottorin pärinästä vapaa, sen sijaan kujien elämä kantautuu usein asuntoihin asti. Täällä voi todella tuntea elämän monet sävyt ja etelä-eurooppalaisen mentaliteetin. Sijoituskohteena vanha kaupunki on kiinnostava, sillä keskimäärin alhaiset vuosikulut pitävät kustannukset aisoissa ja toisaalta vanha kaupunki on lomalaisille kiehtova ja käytännöllinen kiintopiste.

Compare listings

Compare