Arjen aikataulu ja pyhäpäivät Ranskassa

Vaikka tavallinen ranskalainen arjen aherrus ei sisällä suomalaisille kovin suuria yllätyksiä, on seudulla aikaa viettävän hyvä tietää muutamia perusasioita liittyen paikallisen elämän rytmiin. Koulujen lomat ja yleiset lomapäivät on myös syytä huomioida omia menojaan suunnitellessa.

Kauppojen ja virastojen aukiolot

Ranskassa on varminta lähteä hoitamaan asioita klo 10-12 ja 15-16.30 välisenä aikana, sillä kauppojen, pankkien ja virastojen aukioloajat vaihtelevat niin paljon. Pankit ovat pääsääntöisesti auki klo 9-17 välillä, mutta sulkevat ovensa tunniksi lounasajalla. Tarkat aukioloajat voivat olla hyvin spesifejä, esim. klo 9.15-16.45 ja lounastauko klo 13.15-14.35. Pienissä kylissä mm. pankit voivat olla kokonaan kiinni maanantaisin, mutta pitävät ovensa auki lauantaiaamupäivisin.

Verovirastojen, prefektuurien, kaupungintalojen ja sairasvakuutustoimistojen aukioloajat vaihtelevat suuresti, erityisesti iltapäivällä. Parasta on lähteä hoitamaan virastoasioita aamupäivällä klo 9-11 välillä, ellei ole tarkistanut aukioloaikoja etukäteen.

Isot ruokakaupat, kuten Carrefour, ovat tavallisesti auki arkisin ja lauantaisin klo 9-21, mutta vain harvoina sunnuntaina, kuten joulun alla tai kesälomakauden alkaessa. Keskikokoiset ruokakaupat, kuten Intermarché, ovat tyypillisesti auki arkisin ja lauantaisin klo 9-19.30, mutta arkisin sulkevat ovensa päivällä pariksi tunniksi lounasaikaan. Sunnuntaiaamuisin ne voivat olla auki klo 9-12.

Leipäkaupat ovat tavallisesti auki klo 6.30-19, mutta pitävät päivällä taukoa 2-3 tuntia. Yksittäiset erikoiskaupat, kuten liha-, hedelmä- ja herkkukaupat sekä apteekit ovat myös vaihtelevasti auki ja sulkevat monesti ovensa lounaaksi.

Kaupunkien keskustoissa sijaitsevat kaupat ovat yleensä pidempään auki ilman lounastaukoja, kun taas pikkukylissä rytmi on rauhallisempi ja lounastauko pidetään. Turistien suosimilla alueilla putiikit ovat usein auki myös sunnuntaisin, mutta maanantaisin ne voivat olla kiinni.

Huonekalu- ja kodinkoneliikkeet, rautakaupat sekä puutarhatarvikeliikkeet sijaitsevat usein keskusta-alueen ulkopuolella, taajamissa, joihin helpoiten pääsee joko omalla tai vuokra-autolla.

Työpäivä

Ranska siirtyi 2000-luvun alussa 35-tuntiseen työviikkoon, mutta hyvin harvalla työpaikalla tämä toteutuu käytännössä. Osa ammateista ei työn luonteen vuoksi sopeudu noudattamaan lain määräämän työviikon pituutta ja joissain ammateissa pidempi työaika kuuluu työnkuvaan ja korvaus näkyy palkassa. Monissa yrityksissä ylityöt korvataan rahalla tai vapaa-ajalla. Työnantajalla on mahdollisuus määrätä, koska osa ylityöllä kertyneistä vapaapäivistä pidetään, mutta osa vapaapäivien ajankohdasta on työntekijän päätettävissä.

Toimistotyötä tekevän tietotyöläisen tavanomainen työaika on klo 9-18, sisältäen 1-2 tunnin lounastauon.

Eläkkeelle voi jäädä yksityisellä puolella 62 vuoden iästä lähtien. Saadakseen täyden eläkkeen täytyy maksettuja eläkemaksuja olla koossa vähintään 166 vuosineljännestä, eli yhteensä 41,5 vuotta. Syntymävuodesta riippuen täyden eläkkeen voi saada, jos koossa on 160–172 vuosineljännestä. Niillä, jotka ovat aloittaneet työnteon alle 20-vuotiaina, on mahdollista jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana. 67 vuotta täytettyään saa täyden eläkkeen, vaikka tarvittavaa määrää ei olisi kertynyt.

Ruokatunti ja ruokailuajat

Ranskalaisille ruokatunti on hyvin ”pyhää” aikaa, jolloin monet liikkeet ovat kiinni, ihmisiä on vaikea tavoittaa ja on jopa epäkohteliasta soittaa. Ruokatunti on yleensä parin tunnin mittainen ja ajoittuu klo 12-14.30 välille.

Lasten ruokailu päivällä on järjestetty maksullisena kouluruokana, omina eväinä, koulun pihalle tulevan pizza-auton tarjontana taikka siten, että vanhemmat (yleensä äidit) hakevat lapset kotiin syömään. Iltaruuan ranskalaiset nauttivat tavallisesti vasta klo 20-21 aikoihin. Jos mielii ravintolaan syömään, on lounasaika tyypillisesti klo 12-14, ja illallista ryhdytään tarjoilemaan klo 19.30. Ruokaravintoloiden keittiöt ovat monesti kiinni n. klo 15-19 välillä.

Lasten päivähoito ja koulunkäynti

Ranskalaisten naisten äitiysloma on yhteensä vain 4 kk ja vauvat menevät päivähoitoon jopa kolmen kuukauden iässä. Monet äidit jäävät kotiin hoitamaan vauvaa pidemmäksi aikaa heikoista korvauksista huolimatta tai tekevät lyhyttä työpäivää lasten ollessa pieniä. Ranskassa tunnetaan nykyisin myös isyysloma, jonka pituus on 11 päivää.

Ranskassa esikoulu (école maternelle) tuli pakolliseksi 3-vuotiaille vuonna 2019. Peruskoulun ala-asteen (école primaire) ranskalaiset aloittavat sinä vuonna, kun täyttävät 6 vuotta. Koulutyö jakautuu 4-4,5 päivälle. Monet koulut pitävät keskiviikon vapaapäivänä, mutta tällöin lapsille on monesti järjestetty harrastuksia, jotta vanhemmat voivat käydä töissä. Vuodesta 2008 lähtien lauantaiaamupäivisin ei enää ole ollut koulua.

Neljä vuotta kestävälle peruskoulun yläasteelle (collège) mennään n. 11-vuotiaana. Oppivelvollisuus on 6-16-vuotiailla. Suurin osa 16-vuotiaista nuorista jatkaa opiskeluaan seuraavat kolme vuotta lukiossa (lycée) – joko suomalaisen lukion kaltaisessa tai ammattikoulumaisemmassa koulussa. Ylioppilaskirjoitukset (baccalauréat) ovat melko vaikeat, ja ne koostuvat kirjallisista ja suullisista kokeista. Ranskassa yliopistoon pääsee ilman pääsykokeita, ja tunku on suurta. Jyvät karsitaan akanoista ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, jolloin on tentti, jolla valitaan jatko-opiskelijat. Yliopisto- ja korkeakouluopiskelu johtaa EU:n yhtenäistämiin, eritasoisiin loppututkintoihin.

Jokapäiväiseen arkeen vaikuttava tekijä pienempien lasten koulunkäynnissä on se, että tavallisesti lapset viedään ja haetaan koulusta. Päivät venyvät melko pitkiksi, eikä koulupäivän jälkeen mennä noin vain kavereille leikkimään, saati jäädä koulun pihalle tai puistoon ilman valvontaa.

Koulujen lomat

Kesälomaa lukuun ottamatta kouluvuosi jakautuu noin seitsemän viikon koulutyöhön, jota seuraa kahden viikon loma. Koulut alkavat syyskuun alussa ja lukukausi päättyy kesäkuun lopussa. Ranskan kunnat on jaettu kolmeen eri ryhmään, jotta lomat saadaan porrastettua. Koulujen lomat ajoittuvat suurin piirtein seuraavasti

– syysloma: kaksi viikkoa loka-marraskuun vaihteessa (pyhäinpäivän ympärillä)
– joululoma: kaksi viikkoa joulun ja loppiaisen välissä
– talviloma: kaksi viikkoa helmi-maaliskuussa
– kevätloma: kaksi viikkoa huhtikuussa (usein pääsiäisen ympärillä)
– kesäloma: pari kuukautta heinä-elokuussa

Yleiset lomapäivät Ranskassa

– uuden vuoden päivä, 1. tammikuuta
– pääsiäismaanantai, ajankohta vaihtelee
– vapunpäivä, 1. toukokuuta
– toisen maailmansodan muistopäivä, 8. toukokuuta
– helatorstai, ajankohta vaihtelee
– helluntain jälkeinen maanantai, ajankohta vaihtelee
– kansallispäivä, 14. heinäkuuta
– Neitsyt Marian taivaaseen ottamisen päivä, 15. elokuuta
– pyhäinpäivä, 1. marraskuuta
– ensimmäisen maailmansodan muistopäivä, 11. marraskuuta
– joulupäivä, 25. joulukuuta

Compare listings

Compare