Koiran kanssa Rivieralle

Ranskan Rivieralla pieni koira on monen Madamen tärkein asuste. Lemmikkieläimen mukaan ottaminen lyhyelle lomamatkalle tai pidemmän ajan oleskeluun Ranskaan vaatii perehtymistä eläimen maasta viemisen ja maahan tuomisen sääntöihin sekä lentoyhtiöiden vaatimuksiin. Lisäksi on hyvä antaa koiralle loistartuntojen ehkäisylääkkeitä ennen matkaa Etelä-Ranskaan.

Ranska on mukava ja rento lomakohde koiran kanssa matkustavalle, sillä suhtautuminen koiriin on luontevaa ja positiivista. Toisin kuin vaikkapa Suomessa, Ranskassa koirat ovat tervetulleita lähes mihin tahansa paikkoihin kuten kahviloihin ja ravintoloihin, ostoskeskuksiin, vaatekauppoihin ja muihin putiikkeihin sekä hotelleihin. Poikkeuksen muodostavat useimmat suuret elintarvikekaupat, joiden ovissa näkyy koirankieltomerkkejä. Myös yleisissä puistoissa ja rannoilla saa pääsääntöisesti ulkoilla koiran kanssa. Toisinaan tarjolla on ilmaisia pussiautomaatteja, jotta koirankakan siivoaminen kävisi mahdollisimman helposti. Koirille on myös tarjolla koirapuistoja, joissa ne saavat temmeltää vapaasti.

Ennen matkaa
Suunniteltaessa koiran kanssa matkustamista Ranskaan, kannattaa ensimmäisenä käydä tutustumassa eläimen maasta viemisen ja maahan tuomisen säädöksiin EU:n Your Europe -sivustolta, jolta löytyvät viimeisimmät säädökset: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_fi.htm

Käytännössä koiran kanssa matkustettaessa EU-alueella tulee huomioida seuraavat asiat:

  1. se on tunnistusmerkitty mikrosirulla tai ennen 3. heinäkuuta 2011 tehdyllä selkeästi luettavalla tatuoinnilla
  2. se on rokotettu raivotautia vastaan
  3. sille on tarvittaessa annettu lääkitys ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja (Echinococcus multilocularis) vastaan (ei vaadita koirilta, jotka matkustavat suoraan Irlannin, Maltan, Norjan, Suomen välillä)
  4. sillä on voimassa oleva eurooppalainen lemmikkieläinpassi matkustettaessa toiseen EU-maahan tai EU:n eläinterveystodistus matkustettaessa EU:n ulkopuolisesta maasta.

ELL Satu Rautiainen, ALFAPET Eläinlääkärit Oy:stä kertoo:
“Lisäksi Ranskaan matkustettaessa tulee ottaa huomioon mahdollisten muiden loistartuntojen riski. Tällaisia loisia ovat hietasääskien levittämä leishmanioosi (erityisesti Etelä-Ranska ja muu Välimeren alue), punkkien välittämä babesioosi, sydänmadot, puutiaiset, kirput, väiveet ja täit. Edellä mainituista esimerkiksi leishmanioosi on koiralle kohtalokas, sillä tauti on krooninen ja vaatii hoitoa koko koiran loppuelämän. Pahimmassa tapauksessa oireet johtavat kuolemaan. 

Loistartuntojen ehkäisyyn käytettäviä valmisteita ovat mm. Bayvantic ja Advocate-nimiset, niskaan iholle annosteltavat valmisteet. Bayvantic on apteekista saatava reseptivapaa valmiste, Advocate vaatii reseptin. Alla on tuotu esille näiden lääkevalmisteiden teho eri loisia vastaan.
-Bayvantic: puutiais- ja kirpputartuntojen ennaltaehkäisy ja hoito, sekä hyttysten, hietasääskien ja pistokärpästen karkoittaminen. Yhden ampullin teho hietasääskiä ja hyttysiä vastaan vaihtelee lajista riippuen 2-4 viikkoa.
– Advocate: kirppujen, piiskamadon, hakamadon, suolinkaisten, sydänmatojen, korvapunkin, syyhy- ja sikaripunkin ja väiveiden hoito/ennaltaehkäisy.”

Lentoyhtiöiden vaatimuksia
Helsingistä suoraan Nizzaan lentävistä lentoyhtiöistä Finnair ottaa pieniä koiria lennoilleen myös matkustamoon, Norwegian kuljettaa koiria Nizzan lennoilla vain ruumassa. Lufthansan ja SASn siivillä pääsee Nizzaan välilaskulla.

Koiran mukaan pääsy halutulle lennolle tulee varmistaa lentoyhtiöltä hyvissä ajoin. Esteenä saattaa olla esimerkiksi allergiamatkustajan varaus kyseiselle lennolle (matkustamopaikka) tai että koirakiintiö on jo täynnä (sekä matkustamo- että ruumapaikat).

Koiralla tulee olla lentoyhtiön vaatimukset täyttävä kuljetuslaukku (matkustamossa matkustava lemmikki) tai kuljetushäkki (ruumassa matkustava lemmikki). Laukun materiaalin pitää olla hengittävää ja laukun tulee olla riittävillä ilma-aukoilla varustettu, sillä koira on laukussa koko lennon ajan. Käytännössä pehmeä laukku toimii kovaa kuljetuskoppaa paremmin. Lentokoneen matkustamossa kuljetettava lemmikkieläin ja sen kuljettamiseen käytettävä laukku saavat painaa yhteensä enintään 8 kg. Lemmikkieläin ja kuljetuslaukku käsitellään käsimatkatavarana, joten ylimääräinen käsimatkatavara koiran lisäksi ei ole sallittu.

Tarkemmat vaatimukset ja lemmikin kuljetuksen hinta tulee tarkastaa lentoyhtiön nettisivuilta tai soittamalla asiakaspalveluun:

Lentokentällä ja lennolla
Lentokentällä, sekä Suomessa että Ranskassa, koira saa jaloitella hihnassa. Jotkut lounget suhtautuvat hyvin koiran kanssa matkustaviin.

Matkustamossa matkustavan lemmikin kuljetuskassin on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Eläin täytyy pitää kuljetuslaatikossa koko matkan ajan, se ei saa istua sylissä tai istuimella. Kuljetuslaukku täytyy pitää suljettuna lentokoneen nousun ja laskun aikana.

Käytännön vinkkejä
Koiran totuttaminen kuljetuslaukkuun tai -häkkiin kannattaa aloittaa kotona hyvissä ajoin, jotta uuteen, outoon paikkaan joutuminen ei tule koiralle yllätyksenä ja aiheuta paniikkia. Hyvä keino totuttamiseen on esimerkiksi päivittäisen ruuan tarjoileminen laukussa / häkissä, palkitseminen herkuilla ja kehuilla kun koira menee laukkuun, ajelu autolla niin, että koira on mukana laukussa / häkissä jne. Myös muutama tuttu esine, kuten oma lelu ja peitto tai vaikkapa isännän tai emännän tutun tuoksuinen vaatekappale saattavat auttaa koiraa tuntemaan olonsa turvalliseksi matkan ajan.

Koiralle ei kannata antaa ruokaa matkustuspäivänä ennen matkaa – vain raikas vesi ja kunnon ulkoilu vielä lentokentän pihalla ovat paikallaan, ja ruokailu vasta perillä.

Koiran nameja kannattaa ottaa lennolle mukaan – niistä on apua varsinkin ensimmäisellä kerralla, kun tilanne on uusi ja koiraa pitää houkutella ja palkita.

Jos koira on laukussa hermostunut tai yrittää raapia itseään laukusta ulos, niin oma rauhallinen käytös on tärkeää. Koira vaistoaa omistajan tuoksun, läheisyyden ja rauhallisen käytöksen rauhoittuen itsekin. Koiralle ei saa antaa rauhoittavia lääkkeitä lentomatkaa varten, sillä ne voivat olla sydämelle kohtalokkaita ilmanpaineen muuttuessa. Lentolaukkua voi nousun jälkeen avata sen verran, että koira saa pään ulos kassista, mikä yleensä viimeistään rauhoittaa koiran.

Bon voyage!

Compare listings

Compare
Search