Rivieran julkinen liikenne

Ranskan Rivieran asukkaita halutaan kannustaa vähentämään oman auton käyttöä ja siksi julkista liikennettä on kehitetty viime vuosina positiiviseen, ekologiseen ja edulliseen suuntaan. Bussilla matkustaminen on erityisen edullista ja paikallisjuniin on mahdollista ostaa edullisia alennuslippuja. Nizzan raitiovaunulinjojen 2 ja 3 rakennustyöt on saatu päätökseen ja se on osaltaan vähentänyt autoliikennettä kaupungin keskustassa. Antibesista on päässyt loppuvuodesta 2019 lähtien Sophia-Antipolis-teknopoliin omaa nopeaa ”tram-bussikaistaa” pitkin. Sähköautot yleistyvät ja edullisten kaupunkipyörien määrää lisätään jatkuvasti.

BUSSIT

Matkustaminen bussilla Merialppien departementin alueella on edullista. Toukokuusta 2013 lähtien Alpes-Maritimesin julkishallinto (Conseil Général) on määritellyt kertalipun (”Ticket d’Azur”) hinnaksi vain 1,50 euroa kasvattaakseen julkisen liikenteen suosiota entisestään. Tämän lisäksi julkishallinnon alaisuudessa toimiva SYMITAM (Syndicat Mixte de Transport des Alpes-Maritimes) on kehittänyt yhteistyöpalvelua seitsemän julkisen bussiliikenteen operoijan kesken. Samalla lipulla voi vaihtaa TAM-bussista yhteen toisen operoijan bussilinjaan tai Nizzan raitiovaunuun 74 minuutin aikana.

Kuvasta näkyy koko TAM-alue sekä sen sisällä pienemmillä alueilla toimivat operoijat – Bus Azur, Sillage, Envibus, Linges d’Azur, Bus Varmer ja CARF.

Muutamille paikkakunnille bussi on ainoa vaihtoehto, mm. Saint-Paul-de-Venceen, Saint-Jean-Cap-Ferrat’n niemelle, Venceen ja Ezen kylälle. Bussit kulkevat noin klo 06.00-21.00. Lipun (Ticket d’Azur) saa bussista kuljettajalta tai etukäteen paikkakunnan oman bussioperoijan toimistosta.

La Carte Azur -kortti
La Carte Azur -kortti oikeuttaa rajattomaan matkustamiseen Rivieran (Alpes-Maritimes ja Monaco) alueella Ligne d’Azur-, Envibus- ja Compagnie des autobus de Monaco -yhtiöiden busseilla ja raitiovaunulla. Kortin hinta on 365 €/vuosi tai 45 €/kuukausi. La carte Azur -kortin voi ostaa bussioperoijien toimipisteistä.

Esimerkkihintoja Nizzassa:
Bussi- ja raitiovaunuliput kaupungin sisällä (Lignes d’Azur):        
Kertalippu (Solo) bussiin tai raitiovaunuun ostetaan kuljettajalta tai etukäteen Ligne d’Azur -lipputoimistosta tai raitiovaunuradan pysäkillä olevasta lippuautomaatista, 1,50 €.
Päivälipun (Pass 1 jour) saa kuljettajalta ja sillä voi matkustaa rajattomasti 1 päivän ajan, 5,00 €.
7 päivän lippu (Pass 7 jours) oikeuttaa rajattomaan matkustukseen 7 peräkkäisenä päivänä, 15,00 €.
Multi oikeuttaa 10 matkaan. Lipun voi ostaa joko Lignes d’Azur -toimistosta tai pysäkeillä olevista lippuautomaateista, 10,00 €.

Hyödyllisiä linkkejä:
Tietoa mm. reiteistä, aikatauluista ja hinnoista: www.lignesdazur.com
Täältä voit ladata kaikki Lignes d’Azurin reittikartat: www.lignesdazur.com/en/maps/71

JUNAT

Junalla matkustaminen Ranskan Rivieralla on melko edullista. Päärata kulkee itä-länsi-suunnassa rannan myötäisesti. Junien päätepysäkki idässä on Italian puolella oleva Ventimiglia. Myös Grasseen pääsee junalla (Cannesin kautta). Juna on ehdottomasti nopein tapa liikkua Rivieralla aina Italian puolelle saakka.

Vuoristomaisemista kiinnostuneen kannattaa hypätä Train des Merveilles ”-maisemajunaan”, joka lähtee Nizzan päärautatieasemalta ja jonka päätepysäkki on Tende. Train des Pignes, ns. pinja-juna, puolestaan lähtee Nizzan Les Chemins de Fer de Provence -asemalta (raitiovaunupysäkki ”Libération”). Pinjajuna kiemurtelee kapearaiteista rataa pitkin Var-joen uomassa Digneen saakka. Yksi reitin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on Entrevaux’n keskiaikainen linnoituskylä noin 1,5 tunnin matkan päässä Nizzasta.

Junalippu ostetaan joko lippuluukulta tai automaatista ja se on leimattava keltaisessa leimauslaitteessa ennen junaan nousua. Matkalla voit pysähtyä väliasemilla, mutta lippu on leimattava uudestaan matkaa jatkettaessa.

Esim. menolippujen normaalihintoja (yksi suunta):
Nizza – Cagnes-sur-Mer 3,10 €
Nizza – Monaco 4,10 €
Nizza – Antibes 4,80 €
Nizza – Menton 5,50 €
Nizza – Cannes 7,20 €
Nizza – Ventimiglia 8,00 €
Nizza – Saint-Raphaël 12,80 €

Alennukset:
Alle 4-vuotias matkustaa ilmaiseksi ilman omaa paikkaa
4-11 v. – 50 %
12-25 v. -25%
Eläkeläiset ja yli 60 v. -25 %

Carte Zou
Carte Zou -alennuskortti on kätevä, jos matkustat junalla useammin. Sillä saa lipun hinnasta alennusta 50-75 %. Kortti maksaa yli 26-vuotiaille 30 €/v. ja alle 26-vuotiaille 15 €/v. Kortti pätee ainoastaan TER-paikallisjuniin PACAn alueella (Provence-Alpes-Côte-d’Azur) ja on voimassa 1 vuoden. Kortti antaa 75 % alennuksen yhdelle valitsemallesi reitille (esim. Nizza-Cannes). Kaikista muista reiteistä saa alennusta 50 %. Tämän lisäksi 50 % alennuksen saa kolme kanssamatkustajaa.

Lakot!
Ranskan valtion rautateillä on tapana lakkoilla tämän tästä, joten ennen matkaan lähtöä tarkista junien liikennöinti täältä:  www.sncf.com

Voit ladata seudun junakartan täältä: https://cdn.ter.sncf.com/medias/PDF/sud_provence_alpes_cote_d_azur/carte-reseau-TER-2020_tcm65-18529_tcm65-248750.pdf

RAITIOVAUNU

Raitiolinja 1
Nizzan vuonna 2007 käyttöön otettu 9 kilometriä pitkä raitiolinja kulkee pohjoisesta keskustaan ja keskustasta edelleen itään. Sillä pääsee kätevästi esimerkiksi Liberation-korttelin vihannes- ja hedelmätorille tai TNL-ostoskeskukseen, joka sijaitsee Riquier-korttelissa. Lippu raitiovaunuun (tram) ostetaan etukäteen joko Lignes d’Azur -lipputoimistosta tai lippuautomaatista, joita on jokaisella raitiovaunupysäkillä. Lippu on leimattava vaunuun noustessa ja se on voimassa 74 minuutin ajan ja oikeuttaa vaihtoon linjan 2 raitiovaunuun ja Ligne d’Azur -bussiin (ei kaikkiin TAM-alueen busseihin) ja päinvastoin. Pysäkkien nimet on merkitty vaunussa olevaan reittikarttaan ja ne kuulutetaan raitiovaunussa.

Raitiolinjat 2 ja 3
Raitiolinja 2:n rakennustyöt saatiin päätökseen loppuvuodesta 2019. Linja 2 (itä-länsi-linja) kulkee Nizzan satamasta lentokentälle ja linja 3 jatkuu aina Lingostièreen saakka (jossa sijaitsevat isot ostoskeskukset, Allianz-jalkapallostadion ja tulevaisuudessa myös Ikea). Radalle on pituutta 11,3 kilometriä ja ydinkeskustassa se kulkee tunnelissa 3 kilometrin matkan. Radan varrella on 20 pysäkkiä.

Uuden raitiolinjan myötä Nizzan vihreä ja kaunis kaupunkimiljöö parani entisestään. Raitiolinjan varrella olevat aukiot uusittiin ja jalkakäytäviä levennettiin. Osa raitiolinjasta on ”päällystetty” nurmikolla ja uusia viheristutuksia on perustettu ja satoja uusia puita on istutettu radan varrelle. Suunnitelmissa on, että linjaa 2 jatketaan lähivuosina Cagnes-sur-Meriin saakka.

Tarkemmat kartat Nizzan raitiolinjojen reiteistä:
https://www.lignesdazur.com/ftp/document/plan-autour-du-tram-l2-l3-web.pdf

Compare listings

Compare
Search